Copyright 2024 - Custom text here

Żurek - przepis od Krysi ze Szczecina

Składniki:
½  litra zakiszonego żuru (najlepszy jest domowy) *
1 litr wywaru z warzyw
listek laurowy
2 ziela angielskie
2 grzybki suszone
20 dag wędzonego boczku
3 białe kiełbasy (użyłam kiełbasę białą z szynki)
1 mała cebula drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki majeranku
½ szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
 
 
Wykonanie:
Grzyby opłukałam, ugotowałam razem z   warzywami, z listkiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokroiłam w kosteczkę, przesmażyłam na patelni. Kiełbasę nakłułam w kilku miejscach i razem z boczkiem,  czosnkiem i przesmażoną cebulą dodałam do wywaru warzywnego. Zagotowałam, wlałam zakiszony żur i po około 20 minutach wyjęłam kiełbasę i grzyby. Pokroiłam kiełbasę  w plasterki a grzyby w paseczki i włożyłam z powrotem do zupy. Wsypałam roztarty w dłoniach majeranek. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlałam śmietanę.
Taki żurek podany na najbardziej obfite śniadanie w roku jest wyśmienity i smakuje wybornie.
 
f t g m