Copyright 2024 - Custom text here

Żurek po kociewsku - przepis od Henryki

Składniki:

500 ml zakwasu na żurek

1,5 l wody

500 g białej kiełbasy

300 g wędzonego boczku

2 marchewki

1 pietruszka

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka majeranku

4 ziarenka czarnego pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

2 ziarenka jałowca

2 listki laurowy

200 ml śmietany 18%

sól

ugotowane jajka do podania

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe. Dodaj kiełbasę i boczek. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Warzywa i mięso wyciągnij, marchewkę pokrój w plasterki i odłóż (dodasz ją potem do zupy).
Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.
Do wywaru wlej zakwas i śmietanę (zahartuj ją przedtem gorącym wywarem). Wrzuć kiełbasę i boczek.
Dopraw całość solą i dodaj majeranek. Gotuj jeszcze 10 minut.
Wrzuć marchew. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.

f t g m