Copyright 2025 - Custom text here
Żurek po kociewsku - przepis od Henryki
- Szczegóły
-
Kategoria: PRZEPISY
-
Opublikowano: poniedziałek, 21, listopad 2016 10:19
-
Super User
-
Odsłony: 522
Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
1,5 l wody
500 g białej kiełbasy
300 g wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka majeranku
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
2 listki laurowy
200 ml śmietany 18%
sól
ugotowane jajka do podania

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe. Dodaj kiełbasę i boczek. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Warzywa i mięso wyciągnij, marchewkę pokrój w plasterki i odłóż (dodasz ją potem do zupy).
Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.
Do wywaru wlej zakwas i śmietanę (zahartuj ją przedtem gorącym wywarem). Wrzuć kiełbasę i boczek.
Dopraw całość solą i dodaj majeranek. Gotuj jeszcze 10 minut.
Wrzuć marchew. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.