Copyright 2024 - Custom text here

Żurek Wielkanocny - przepis od Olgi

SKŁADNIKI ZUPY ŻUREK

• 1 porcja zakwasu na żurek
• 3 cebule
• 2 białe kiełbaski
• kilka kapeluszy podgrzybków
• 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
• sól
• czarny pieprz
• listki laurowe
• ziele angielskie
• 3 ząbki czosnku

 

PRZYGOTOWANIE ZUPY ŻUREK

1. Cebule obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję kiełbaski, rozdrobnione grzyby, listek, ziele i odrobinę soli. Dodaje około 2 litrów wody.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku.
3. Po 40 minutach do garnka z cebulą i kiełbaskami wlewam zakwas. Czekam aż się zagotuje i wyłączam gaz. Dodaję ugotowane ziemniaki razem z wodą.
4. Obieram czosnek, przeciskam przez praskę i łączę z zupą.
5. Wyławiam kiełbaski, obieram z flaka i kroje w plastry. Dodaje do zupy.
6. Zupę doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą majeranku.

Żurek po kociewsku - przepis od Henryki

Składniki:

500 ml zakwasu na żurek

1,5 l wody

500 g białej kiełbasy

300 g wędzonego boczku

2 marchewki

1 pietruszka

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka majeranku

4 ziarenka czarnego pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

2 ziarenka jałowca

2 listki laurowy

200 ml śmietany 18%

sól

ugotowane jajka do podania

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe. Dodaj kiełbasę i boczek. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Warzywa i mięso wyciągnij, marchewkę pokrój w plasterki i odłóż (dodasz ją potem do zupy).
Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.
Do wywaru wlej zakwas i śmietanę (zahartuj ją przedtem gorącym wywarem). Wrzuć kiełbasę i boczek.
Dopraw całość solą i dodaj majeranek. Gotuj jeszcze 10 minut.
Wrzuć marchew. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.

Żurek - przepis od Krysi ze Szczecina

Składniki:
½  litra zakiszonego żuru (najlepszy jest domowy) *
1 litr wywaru z warzyw
listek laurowy
2 ziela angielskie
2 grzybki suszone
20 dag wędzonego boczku
3 białe kiełbasy (użyłam kiełbasę białą z szynki)
1 mała cebula drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki majeranku
½ szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
 
 
Wykonanie:
Grzyby opłukałam, ugotowałam razem z   warzywami, z listkiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokroiłam w kosteczkę, przesmażyłam na patelni. Kiełbasę nakłułam w kilku miejscach i razem z boczkiem,  czosnkiem i przesmażoną cebulą dodałam do wywaru warzywnego. Zagotowałam, wlałam zakiszony żur i po około 20 minutach wyjęłam kiełbasę i grzyby. Pokroiłam kiełbasę  w plasterki a grzyby w paseczki i włożyłam z powrotem do zupy. Wsypałam roztarty w dłoniach majeranek. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlałam śmietanę.
Taki żurek podany na najbardziej obfite śniadanie w roku jest wyśmienity i smakuje wybornie.
 
f t g m